Vår kompetens

Läs mer om vår kompetens

A doctor illustration
Family illustration
Förebygga

Goda vanor

Med goda vanor och bra skötsel kan tänderna förbli friska hela livet. Detta innebär att du äter nyttigt och regelbundet, helst inte mer än fem gånger per dag. Genom att gå till tandläkare eller tandhygienist regelbundet får du också en fortlöpande kontroll av hur tänderna och tandköttet mår, och kan åtgärda eventuella problem innan de blir stora och kostsamma.

Fluor & tandkräm

Fluor kan hindra att karies utvecklas och till och med få en skada att läka om bakterierna inte fått fäste i tandbenet (dentinet). Fluor förstärker dessutom tandens yta genom att öka tåligheten mot sura ämnen, t ex mjölksyran som bildas av bakterier och kolhydrater. Fluor ogillas av bakterier och hämmar deras tillväxt. Ämnet gör också tandemaljen glattare så att bakterier får svårt
att få fäste. Fluor har särskild betydelse för tandhalsarna när vi blir äldre. 

När du har borstat tänderna för kvällen kan du också ta en extra klutt tandkräm på borsten och stryka ut på tänderna. Sila energiskt mellan tänderna. Håll på en halv minut. Spotta ut flera gånger och skölj måttligt, helst inte alls. Kan du sedan avstå från kvällsmackan så får fluoren göra nytta i timmar efteråt. Aldrig annat än vatten vid sängkanten.

A doctor illustration

Isningar

En blottad tandhals, en sprucken tand, nygjord fyllning eller ett stort hål, allt det och lite till kan också ge isningar.

Karies

Karies eller hål i tanden beror på bakterier som producerar syra när de bryter ned kolhydrater.

Parodontit

Även kallat tandlossning, är världens vanligaste infektionssjukdom som leder till att tändernas fäste i käken långsamt förstörs.

Dålig andedräkt

Dålig andedräkt kommer nästan alltid från munhålan. Orsaken är ofta bakterier som producerar svavelföreningar som ger dålig smak i munnen.

Problem

De kanske vanligaste problemen i munhålan är

A nurse illustration
Estetisk tandvård

Blekning & skalfasade

Blekning är en bra metod om dina tänder har blivit missfärgade men är intakta i övrigt. Till tandens normala åldrande hör en förändring i färg och translucens. Det sker en liten invandring av färgämnen som fastnar långt in mot tandbenet. Ytliga missfärgningar och beläggningar är det lätt att putsa bort men vill du få tandkronan ljusare så får vi ta till mer sofistikerade metoder. Tack vare att emalj släpper igenom syrgasmolekyler så kan vi nå och behandla de ämnen som ligger djupare och gör tanden gulare. Är en framtand missfärgad p.g.a. gamla lagningar kan ett bättre resultat uppnås med porslinsfasader. Ett tunt skikt av emaljen slipas då bort, och på det limmas porslinsfasader, som tandteknikern framställt.

Implantat

Implantat är idag en väl etablerad behandlingsform med mycket goda lyckade resultat. Vi kan genomföra hela behandlingen, från installation av fixtur (skruv) till färdig krona. I mer komplicerade fall har vi ett gott samarbete med specialistkliniker.

A doctor illustration