Isningar

En blottad tandhals, en sprucken tand, nygjord fyllning eller ett stort hål, allt det och lite till kan också ge isningar. Frågan är vilken av dessa det är som orsakar problemet. Det finns tandkrämer som lindrar en blottad tandhals och då är det enkelt! Gör det ont när du biter på något hårt, då lutar det åt en sprucken tand. Värker det en stund efter glassen, då kan det kanske vara ett hål. För att komma åt problemet måste vi först ställe en riktig diagnos och sedan kan vi utföra rätt åtgärd.

Borstskadad tandhals

Isningar i tänderna beror inte sällan på ett flitigt tandborstande i samband med intag av sura drycker eller frukt . Borstar du med slipande tandkräm direkt efter frukostjuicen eller efter att ha ätit syrlig frukt finns det risk att “propparna” som täcker dentinkanalerna luckras upp. Vägen öppnas för direkt och obehaglig stimulans av pulpans nerver.

Om du ändrar lite på matvanorna (drick t ex juicen i början av måltiden) och försöker med tandkräm märkt SENSITIVE så kan problemen minskas. Zendium har en sådan tandkräm, men det finns också andra, som t ex Sensodyne. Fluor har också en viktig terapeutisk effekt.På mottagningen har vi ytterligare behandlingsalternativ.

Comments on this entry are closed.