Förebygga

Goda vanor

Med goda vanor och bra skötsel kan tänderna förbli friska hela livet. Detta innebär att du äter nyttigt och regelbundet, helst inte mer än fem gånger per dag.

Genom att gå till tandläkare eller tandhygienist regelbundet får du också en fortlöpande kontroll av hur tänderna och tandköttet mår, och kan åtgärda eventuella problem innan de blir stora och kostsamma.

Fluor & tandkräm

Fluor kan hindra att karies utvecklas och till och med få en skada att läka om bakterierna inte fått fäste i tandbenet (dentinet). Fluor förstärker dessutom tandens yta genom att öka tåligheten mot sura ämnen, t ex mjölksyran som bildas av bakterier och kolhydrater. Fluor ogillas av bakterier och hämmar deras tillväxt. Ämnet gör också tandemaljen glattare så att bakterier får svårt att få fäste. Fluor har särskild betydelse för tandhalsarna när vi blir äldre.

När du har borstat tänderna för kvällen kan du också ta en extra klutt tandkräm på borsten och stryka ut på tänderna. Sila energiskt mellan tänderna. Håll på en halv minut. Spotta ut flera gånger och skölj måttligt, helst inte alls. Kan du sedan avstå från kvällsmackan så får fluoren göra nytta i timmar efteråt. Aldrig annat än vatten vid sängkanten.

Comments on this entry are closed.